Når matindustrien vil sensurere

Den 2. januar sendte NHO Mat og drikke et brev til helseministeren. De var bekymret for den siste tids kostholdsdebatt som er drevet fram av forskningsmiljøer, utdanningsinstitusjoner, aktører med og uten fagbakgrunn på sosiale medier og andre medier. Dette nevnte de som problematisk:

  • Tilliten til kostrådene har blitt redusert kraftig fra januar 2023 til januar 2024.
  • Foreldre etterspør mindre ultraprosessert i barnehager, noe som ikke nødvendigvis er i tråd med kostrådene
  • Forbrukere vil ha mindre prosessert mat. Dette passer dårlig med intensjonsavtalen - som er et samarbeid mellom myndighetene og industrien. I brevet fra NHO skriver de selv at det ofte blir flere ultraprosesserte produkter når de tar ut mettet fett, salt og sukker fra matprodukter. Det er fordi de ofte velger å tilsette ingredienser som gjør at matvaren blir ultraprosessert. Det er ikke nødvendig å gjøre matvaren ultraprosessert for å ta ut mettet fett, salt og sukker. Således kan man si at industrien utnytter Intensjonsavtalen til å lage flere ultraprosesserte produkter i folkehelsens navn...Og nå står aktører som snakker om ultraprosessert mat i veien for salget av de ultraprosesserte produktene...

    Brevet fra NHO til helseministeren:

     

    Hva skjer videre?

    Når dette brevet ble belyst av oss fagpersoner i sosiale medier lagde TV2 en nyhetssak om det.
    Her valgte NHO å endre hele premisset -  nå vil de ha det til å handle om "like regler for kommersielle aktører på sosiale medier".  

    Det å endre premisset -grunnlaget for saken- er en form for hersketeknikk. Med det nye premisset kan de få det til å høres legitimt ut ovenfor den generelle befolkningen. Alle ønsker selvsagt regler for hvordan kommersielle "influensere". Saken var - ifølge brevet - at de ønsket "føre tilsyn" med aktører på sosiale medier på grunn av at vi styrer befolkningen og barnehager i retning av å ville foretrekke mindre ultraprosessert mat.

    Men likevel skinner det virkelige motivet gjennom i saken fra TV2: 

    "Han understreker at det er bra med debatt, men ikke når det stilles spørsmålstegn ved kostrådene og næringslivets motiver."
    Petter Haas Brubakk i NHO i saken fra TV2.

     Med andre ord så vil de som lager ultraprosessert mat tie de som snakker om at ultraprosessert mat er helseskadelig.

    At industrien velger å gjøre dette fremfor å lage flere renvarer, som befolkningen vil ha er skuffende, men ikke overraskende. Ifølge Brubakk er helseministeren og mataktørene enige om å fortsette å diskutere temaet neste gang de møtes.

Vil du lære mer om ernæring til voksne?

Skrevet av fagfolk, for voksne. 
Du får ett kunnskapshefte en gang i måneden. 
99,- i mnd, ingen binding. 

Jeg vil vite mer